De Messiah in de R.K. Kerk te Heerenveen.

Cultuur en uitgaan
Afbeelding

HEERENVEEN - De Messiah klinkt weer in Heerenveen. Op zaterdag 26 november a.s. verzorgt Oratoriumkoor COV Heerenveen dit concert in de R.K. Kerk te Heerenveen.

De Messiah wordt gezien als het meesterwerk van Georg Friedrich Händel. Deze in Duitsland geboren kosmopoliet viel al jong voor de muziek. Zijn ouders hadden andere plannen met hem, daarom moest Georg zijn liefde geheim houden. Maar al jong kreeg hij naam als goede organist. Hij schreef zich in voor de rechtenstudie, maar ging werken als pianist. Later vertrok hij naar Hamburg en daarna naar Italië. Hier componeerde hij veel opera´s. Hij werd verliefd op London en werd Engelsman.

Hij kreeg meer belangstelling voor religieuze muziek. Na een moeilijke periode in zijn leven componeerde hij op zesenvijftig jarige leeftijd, in drie weken de Messiah!

Eerst werd het gepresenteerd als Grande Musical en trok het veel bezoekers in de theaters. Pas later mocht het alleen worden opgevoerd in kerken en concertzalen.

Het stuk bestaat uit drie delen en beschrijft de geboorte, kruisiging en opstanding van Christus.

De begeleiding gebeurt door Filharmonie Noord.

Solisten zijn deze middag Christy Luth, sopraan; Marijke Beute, alt; Twan van der Wolde, tenor; Judit Subirana, alt, Han Warmelink, tenor en Roele Kok, bas.

De algehele leiding is in handen van dirigent, mw Pieta Maayeshi.