Nieuwe eigenaren stellen toekomst Kameleondorp Terherne veilig

Cultuur en uitgaan
Het Kameleondorp in Terherne gaat verder, in april weer open. Archieffoto Gewoan Dwaan / Douwe Bijlsma
Het Kameleondorp in Terherne gaat verder, in april weer open. Archieffoto Gewoan Dwaan / Douwe Bijlsma

TERHERNE - Na het overlijden vorig jaar van initiatiefnemer Nop de Graaf ontstond er twijfel over het voortbestaan van het Kameleondorp in Terherne. Vanuit het dorp werd echter het plan opgevat om de bekende toeristische attractie voor te zetten.

Suzanne Kloosterman van hotel-restaurant ‘t Schippershuis en projectontwikkelaar Zwanenburg uit Heerenveen hebben samen de schouders onder de toekomst van het Kameleondorp gezet. Daarmee blijven de avonturen van de Kameleon tweeling Hielke en Sietse voortleven.

,,Als je in Brabant Terherne zegt, weet niemand waar het ligt. Maar het Kameleondorp kent iedereen.’’ Dat onderstreept volgens Kloosterman het belang van het Kameleondorp voor het dorp.

Nop de Graaf
Beheerder Nop de Graaf overleed afgelopen zomer plotseling op 65-jarige leeftijd. De Graaf presenteerde zichzelf altijd als Gerben Zonderland, het personage in de Kameleonboeken van schrijver Hotze de Roos dat altijd grappen maakte.

April weer open
De nieuwe eigenaren hebben de wens uitgesproken om weer leven in de brouwerij te brengen ,,door de faciliteiten te upgraden naar de standaarden van vandaag de dag, zodat het Kameleondorp daarna weer jaren mee gaat. De eerste schetsen en ideeën daarvoor worden momenteel verder uitgedacht en daarna aan de gemeente voorgelegd.’’ Vanaf april zal het Kameleondorp alweer toegankelijk zijn voor publiek.

Het Kameleondorp werd in 1994 geopend. Het dorp zorgde voor een impuls aan ‘het merk’ De Kameleon. Er kwamen drie bioscoopfilms en een televisieserie uit over de avonturen van Hielke en Sietse.