Bram Bakker op vrijdag 17 maart bij Binnert Overdiep

Cultuur en uitgaan
Afbeelding

HEERENVEEN - De bekende (ex-) psychiater, schrijver en hardloper Bram Bakker is in de Boekenweek te gast bij Boekhandel Binnert Overdiep. 

Op vrijdagavond 17 maart vertelt hij over zijn nieuwste boek Oud zeer. Over vroeger dat nog pijn doet. Kaarten kosten € 10,00 (incl. een drankje) en zijn in de winkel en online verkrijgbaar.

Spraakmakend

Bram Bakker, door de Volkskrant wel ‘de cowboy van de psychiatrie’ genoemd, liet tijdens zijn loopbaan regelmatig van zich horen. De ex-psychiater stond bekend om zijn kritische houding over zijn toenmalige vak. Zo was hij o.a. tegen het veelvuldig voorschrijven van pillen. Daardoor voelde hij zich vaak een eenling te midden van zijn collega’s.

Veelzijdig

Bakker bracht het grootste deel van zijn middelbareschooltijd door in Heerenveen, studeerde geneeskunde aan de Vrije Universiteit en specialiseerde zich vervolgens tot psychiater. Hij hield zich bezig met tal van onderwerpen, van burn-out tot eetstoornissen, chronische pijn en verslavingszorg.

Hij schreef een boek over runningtherapie (met Simon van Woerkom) en werd ook bekend met het boek Verademing (met Koen de Jong) en Gevoelsarm. In dat laatste boek beschrijft hij waarom hij zijn registratie als psychiater liet verlopen. Bakker maakt ook podcasts en werkt met een aantal partners aan het gezondheidsplatform De Balanskliniek.

Niet-verwerkte pijn

Bram Bakker wil met Oud zeer een bijdrage leveren aan de herwaardering van ‘oud zeer’ als belangrijke verklaring voor  psychische én lichamelijke klachten. Hij blikt in het boek terug op zijn verleden en op oude en niet verwerkte pijn. Zelf heeft hij ervaren hoe oud zeer zich verstopt in het lichaam en dan ineens tevoorschijn kan komen. Ook besteedt hij veel aandacht aan de rol van het lichaam in relatie tot trauma’s en affectieve verwaarlozing.

Praktische informatie
De avond is op vrijdag 17 maart bij Boekhandel Binnert Overdiep aan de Dracht 60 in Heerenveen. Inloop vanaf 19.30 uur en aanvang 20.00 uur. Kaarten kosten € 10,00 (incl. een drankje). U kunt ze in de boekhandel kopen of online bestellen in de webshop van Binnert Overdiep via https://bit.ly/BBakker17-3