Tentoonstelling ‘Oer’ van Alle Jong te zien in Afslag BLV

Cultuur en uitgaan
Afbeelding

HEERENVEEN - Als Friese kunstenaar is Alle Jong (1988, Hemrik) veel bezig met onze diepere historie en beeldtaal; van hunebedden, terpen tot Friese Runen. 

Op een wel heel bijzondere manier slaat de kunstenaar met zijn beeldend werk bruggen tussen het heden en het verleden. Zijn jonge maar veelzijdige oeuvre zit vol verwijzingen naar de tijd voordat het Modernisme zijn intrede deed. De media die hij daarbij inzet variëren van reusachtige houtskooltekeningen, tot originele 17e, 18e en 19e-eeuwse archieven, van decennia-oude, ongeopende brieven tot videogames en 3D-animaties.

“Ik ben sinds een tijd steeds bewuster bezig met verbinden van groei en ontwikkeling en evolutie vanuit ogenschijnlijk niets, transformaties, verwantschappen in zowel het stoffelijke als het denken en voelen. De immens lange afstanden in tijd tussen ons en bijvoorbeeld hunebedden en, nog veel verder weg, veertigduizend jaren oude grotschilderingen.”

In de solotentoonstelling ‘Oer’ is een reeks nieuwe tekeningen van zijn hand te zien. Bomen doemen op in zwarte holen, die de kunstenaar als lichtschachten inbeeldt, turend vanuit ons brein naar buiten. Rituelen rondom een verlaten hunebed, nog altijd voelbaar op de dag van vandaag, of ons eigen brein waarin oerbomen groeien.

Deze poëtische blik geeft blijk van een diepgeworteld bewustzijn dat kunst al lang met de mensheid verbonden is. Jong vraagt zich in zijn werk af of wij ‘oergedachten’ meedragen: archetypen die een herinnering of een gevoel oproepen dat al honderdduizenden jaren oud is. Een verstild besef, alsof je in het donker contact maakt met een schim uit een onbegrijpelijk ver verleden.

In de tentoonstelling is deze verstilling in beeldtaal overgebracht naar misschien wel enkele stromende oergedachten.

Alle Jong volgde zijn opleiding aan de Academie Minerva in Groningen en was genomineerd voor diverse prijzen tijdens zijn afstuderen. Hij ontving twee keer een bijdrage van het Mondriaan Fonds. Jongs werk is al in diverse Nederlandse musea te zien geweest en hij is opgenomen in het boek FRYSK, 100 jaar schilderkunst in Friesland, Museum Belvédère (2018).

Gegevens locatie

AFSLAG BLV, Minckelersstraat 11, Heerenveen, gevestigd in de Heerenveense School.

Open op: di t/m vr 11.00 -17.00, za en zo 13.00 - 17.00 uur. De toegang is gratis!