Reiny Bourgonje ziet de mens in Museum Heerenveen

Cultuur en uitgaan
Foto: Reiny Bourgonje
Foto: Reiny Bourgonje

HEERENVEEN - Met haar indringende portretten wist de in Heerenveen geboren en getogen fotograaf Reiny Bourgonje de afgelopen jaren een sterke reputatie op te bouwen in binnen- en buitenland. 

Zij won prestigieuze fotografieprijzen en haar meisje met de parel was onlangs nog te zien in museum Het Mauritshuis in Den Haag. Lukte het niet om de hofstad te bezoeken? Niet getreurd, van 27 mei tot en met 14 september 2023 is Bourgonjes meesterwerk ook te zien in Museum Heerenveen.

In de tentoonstelling Reiny Bourgonje – Zie de mens zijn maar liefst 21 portretfoto’s op groot formaat te zien van kinderen en jongeren met uiteenlopende achtergronden, geïnspireerd op de 17e-eeuwse schilderkunst. Maatschappelijke thema’s als identiteit en afkomst spelen een belangrijke rol in het werk van Bourgonje. Met haar portretten van adoptie- en vluchtelingenkinderen sluit zij aan bij de actualiteit en toont zij de diversiteit van de moderne samenleving. Door deze kinderen te portretteren in de stijl van de oude meesters, biedt Bourgonje hen een podium dat zij in de 17e eeuw vanwege hun afkomst niet gehad zouden hebben.

De tentoonstelling Reiny Bourgonje – Zie de mens is van 27 mei tot en met 14 september 2023 te zien in Museum Heerenveen.