Oranjewoud Festival 2023: Toegankelijk feestje middenin in de natuur

Cultuur en uitgaan
Afbeelding

ORANJEWOUD - “De mooiste muziek op de mooiste plek, en ook nog met de fijnste mensen!”

Zakelijk directeur Dorien van Londen is laaiend enthousiast over Oranjewoud Festival, dat dit jaar plaatsvindt van 26 tot en met 29 mei. Vier dagen lang zijn er in en rondom Oranjewoud heel gevarieerde concerten te beluisteren, met de Proeftuin als bruisend festivalhart.

Uniek aan het festival is de locatie, midden in de tuinen en bossen van Oranjewoud. “Een wonderschone plek”, zegt Dorien. “Dat wij Oranjewoud als podium mogen lenen, is een groot geschenk. Daarnaast is de kwaliteit van de concerten gewoon heel hoog. Waar je ook van houdt, en of je nu muziekkenner bent of niet, het is altijd geweldig om naar te luisteren.”

Sneak previews

Een laagdrempelig festival voor alle Heerenveners, dat wil Oranjewoud Festival zijn. Dorien: “Het is echt een feestje voor iedereen. Je stapt op de fiets en bent er zo. Voor vijf euro koop je een festivalbandje voor de Proeftuin, en dan kun je in die prachtige entourage lekker een drankje drinken en genieten van alle verschillende horeca. Ook zijn hier sneak previews te beluisteren van alle concerten die gedurende het weekend plaatsvinden. Dan kan het gebeuren dat je zomaar een stukje van een topensemble hoort.”

Family Zone

Nieuw dit jaar is de Family Zone, een gedeelte van het festival speciaal voor gezinnen. Dorien: “Omdat de Kinderproeftuin zo’n groot succes was, hebben we daar een volwaardige programmalijn voor gemaakt. Daar zijn we ongelooflijk blij mee. Met alleen de aanschaf van een festivalbandje voor volwassenen kunnen gezinnen zich de hele dag laten vermaken op het festival. Concerten van topartiesten als Frank Groothof – absoluut een aanrader - , workshops, er is van alles te doen. En wie even pauze wil, haalt op dezelfde plek een lekker ijsje of een pannenkoek. Het is best bijzonder dat je zoiets gewoon in je eigen woonplaats kunt doen.”

Die laagdrempeligheid is een bewuste keuze, want Oranjewoud Festival ziet het ook als haar missie om Heerenveen kennis te laten maken met een divers cultureel aanbod. “Zo hebben we op vrijdagochtend ook een voorprogramma speciaal voor scholen: klassen komen dan voorafgaand aan de opening alvast naar het festival voor het Proeftuinprogramma. Vorig jaar hadden we maar liefst duizend kinderen op bezoek.”

Vleugel voor vleugels

Ook nieuw dit jaar is het ‘Vleugel voor vleugels’-project. In de Pop-Up aan de Sieversstraat in Heerenveen staat een oude vleugel, die bewerkt wordt tot insectenhotel. “Iedereen die dat leuk vindt, mag binnenlopen en daaraan meedoen. Je kunt er zelfs een vrijkaartje mee verdienen. We willen hiermee duidelijk maken dat we dankbaar zijn voor de bijzondere natuur waar we te gast zijn, en dat we daar heel zorgvuldig mee omgaan. In de vleugel kunnen de bijen hopelijk een fijne plek vinden: vleugel voor vleugels.”

Van traditioneel tot avontuurlijk

De programmering voor volwassenen is verdeeld in drie zones: in de Comfort Zone klinkt de traditionele klassieke muziek; de Play Zone bestaat uit vrolijke, toegankelijke optredens; en in de Expedition Zone vind je de avontuurlijke voorstellingen. “Die laatste zone vind je vooral in en bij Museum Belvédère”, legt Dorien uit. “Daar zijn we drie dagen lang te gast. Over het kanaal is een ponton gebouwd, waar twee bijzondere, speciaal gecomponeerde concerten zijn.”

Dorien tipt ook het concert van klezmer-muzikant Giora Feidman op zondagavond. “De koning van de klezmermuziek. Hij is behoorlijk op leeftijd, dus het is heel bijzonder dat hij komt.” In de moestuin naast het landhuis van FB Oranjewoud wordt het zogeheten ‘salonpodium’ gebouwd. “Daar zit je heerlijk, met luxe stoelen. Op zaterdagavond is daar een prachtig concert van het Ebène Quartet, één van de beste strijkkwartetten ter wereld. Ik zou zeker kijken of je daar een kaartje voor kunt krijgen.”

Zonsopkomst

Voor wie van vroeg opstaan houdt, heeft Dorien nog een leuke tip: “Dan moet je echt op zondagochtend naar het zonsopkomstconcert komen. Dat begint om vijf uur ’s ochtends. Behoorlijk vroeg, maar dan heb je wel een fantastisch begin van je dag, met een lekker ontbijtje na afloop van het concert.”

Kortom, een bezoek aan Oranjewoud Festival hoort dit pinksterweekend zeker thuis op je to do-lijstje. Of je nu een hapje eet in de Proeftuin, een workshop bezoekt met je kinderen of geniet van één van de concerten uit het gevarieerde programma, hier maakt de combinatie van muziek en natuur je bezoek tot een geweldige belevenis. Het volledige programma van Oranjewoud Festival vind je op de website www.oranjewoudfestival.nl 

Door: Hannah Zandbergen