Tentoonstelling Nevels in Museum Heerenveen

Cultuur en uitgaan
Afbeelding

HEERENVEEN - Van 23 september 2023 tot en met 14 januari 2024 organiseert Museum Heerenveen de tentoonstelling Nevels - Mysterie van het landschap.

Magische uitstraling

Een mysterieuze nevel daalt regelmatig neer over het landschap rond Heerenveen. Wie op deze dagen ’s ochtends vroeg voor dag en dauw de natuur in gaat, komt terecht in een wereld waarin niemand te bekennen is en alleen de geluiden van de vogels en de wind hoorbaar zijn. De nevel geeft de weilanden, wateren en bossen een magische uitstraling, die mensen al eeuwenlang inspireert. Maar mist en nevel kunnen ook beangstigend zijn, zoals de ‘witte wieven’ uit volksverhalen, die volgens de legendes baby’s verwisselden. Tegenwoordig is mist nog slechts een weerverschijnsel dat het zicht belemmert en (verkeers)ongelukken veroorzaakt.

Romantisch karakter

Met de tentoonstelling Nevels wil Museum Heerenveen het mystieke en romantische karakter van mist weer op de voorgrond plaatsen. De tentoonstelling toont onder andere werk van Wiebe Knobbe, Sjoerd de Vries en Willem van Althuis. Hun werk vertoont een zielsverwantschap die zich uit in verstilling en ingetogenheid. Maar ook nu nog worden kunstenaars geïnspireerd door het nevellandschap rond Heerenveen. Zo zijn er de werken van Janne Heida en Christiaan Kuitwaard, die dezelfde bijna dromerige sfeer creëren als hun voorgangers.

Beleving centraal

De beleving staat centraal in de tentoonstelling. Door middel van geluidseffecten en vormgeving wordt een mysterieuze sfeer gecreëerd, waarin de haast poëtische werken goed tot hun recht komen en de zintuigen van de bezoekers worden geprikkeld. Bezoekers kunnen experimenteren en zich laten inspireren. Nevels verhullen de realiteit, maken de omgeving zacht en brengen kalmte. Kom tot rust in Museum Heerenveen en geniet.

De tentoonstelling Nevels – Mysterie van het landschap is te zien in Museum Heerenveen van 23 september 2023 tot en met 14 januari 2024.