‘Feanomenaal Heerenveens UITfestival’ van start

Cultuur en uitgaan
Afbeelding

HEERENVEEN - Inmiddels is bij veel inwoners van Heerenveen wel bekend, dat de opening van het cultureel seizoen in september een gezamenlijk feest is onder de naam ‘Heerenveens UITfestival’. 

Een weekend vol vol muziek, dans, verhalen, theater en beeldende kunst. Tegelijkertijd is er dit weekend ook nog de gezellige Turfstekersmarkt en de sportieve Feanrun.

De muzikale aftrap van dit feanomenale openingsweekend was vrijdagavond in het Amelius van Oenemaparkje tegenover het Posthuis Theater, ook wel het Parkje Achter de kerk genoemd. Wethouder Hedwich Rinkes deed de opening door een korte toespraak richting publiek, organisatoren en artiesten.  Achtereenvolgens traden vier bands op onder de noemer ‘Groeven uit Heerenveen 2023’.Alle vier bands hebben een connectie met het dorp. Te zien zijn het Mighty Small 4-tet, daarna Kwik, Kwek en Kuif, dan LOE en tot slot coverband BeautyKees. Wie zin heeft in een vrolijk muzikaal feestje op een sfeervolle locatie, kan hier volop genieten.

De vier culturele instellingen in Heerenveen – het Posthuis Theater, Ateliers Majeur, het Heerenveen Museum en Bibliotheken Mar en Fean – hebben dit jaar meer dan ooit eensgezind de handen ineengeslagen om liefhebbers van muziek, dans, theater en verhalen een bruisend openingsfeest van het Heerenveens cultureel seizoen te geven. Onder de overkoepelende naam ‘Feanomenaal’ zetten de vier cultuurpartners gezamenlijk de schouders eronder om een programma te bieden voor jong en oud, vol creativiteit. Alle culturele activiteiten in dit festival zijn gratis toegankelijk.

Parijse sferen en het Heerenveen-gevoel

Zaterdag 16 september kan het publiek zich in deze editie van Heerenveens UITfestival in Parijse sferen wanen. De Overkluizing lijkt dan op een soort Montmartre. Je kunt een karikatuur laten maken door een tekenaar en er klinken nostalgische Franse chansons door de luidsprekers. Verder is er straattheater in het centrum; kinderen kunnen knutselen, worden voorgelezen en kunnen experimenteren met toffe muziekinstrumenten; er wordt salsa gedanst in Franse sferen; er is een sfeervol, dromerig voorproefje van tentoonstelling ‘Nevels’; en je kunt wijn komen proeven.

Kunstroute  en Feanrun

Zaterdag is ook de dag van de jaarlijkse Turfstekersmarkt – met meer dan honderd kramen en zaterdag en zondag kun je ook de ‘Kunstroute Heerenveen’ doen. Kunstenaars in de regio openen twee dagen lang hun ateliers voor deze kunstroute.

Zondag 17 september is ook de sportieve afsluiter van dit ‘feanomenale’ weekend, met de zesde Feanrun, een loop over vier Engelse mijlen (6,4 kilometer) door Heerenveen. De start van de Feanrun is bij het Posthuis Theater; de finish is in het centrum. De Feanrun wordt georganiseerd in samenwerking met AV Heerenveen, gemeente Heerenveen en Regio Heerenveen ’n Gouden Plak. Zoals ieder jaar gaat de opbrengst van het evenement naar een goed doel. Dit jaar is de opbrengst van de Feanrun voor het Jeugdfonds Sport & Cultuur Friesland. Het Jeugdfonds Sport & Cultuur maakt het mogelijk dat kinderen en jongeren uit gezinnen met weinig geld kunnen deelnemen aan activiteiten op het gebied van sport en cultuur.

Verrassen, verbazen en verbinden

Met al deze activiteiten en belevenissen hebben de samenstellers van dit UITfestival één gezamenlijk doel. Ze willen mensen samenbrengen en ze trakteren op een gezellig, magisch, memorabel weekend waar van alles valt te beleven voor jong en oud. Een festijn waar iedereen een opgetogen gevoel aan overhoudt. Als feestelijk einde van een mooie zomer, maar ook om iedereen te verrassen, te verbazen en te verbinden, op weg naar een nieuw cultureel seizoen.

Voor meer informatie en het laatste nieuws kun je terecht op de website heerenveensuitfestival.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Foto: Dennis Stoelwinder
Afbeelding
Foto: Dennis Stoelwinder