3D-scans van kerk in Heeg: graven voor altijd vastgelegd
Cultuur en uitgaan
HEEG - Een van de drie kerken van Heeg wordt grondig onder handen genomen. De 183 jaar oude Haghakerk wordt niet alleen helemaal opgeknapt, maar wordt ook op digitaal gebied helemaal klaargemaakt voor de toekomst.
Van de binnenkant van het rijksmonument wordt een virtueel 3D-model gemaakt. Daarbij ligt de focus vooral op de kerkvloer met historische grafzerken. De verbouwing van de Haghakerk is hard nodig. De toren verzakt en komt scheef te staan. Het idee was daarom om er een betonnen vloer onder te leggen. Dat blijkt echter niet nodig te zijn: het kan nu ook met hout.
Maar als de betonnen vloer wel was gestort, waren de grafzerken verloren gegaan. Zo ontstonden de plannen voor het scannen van de volledige kerk. Die plannen worden nu doorgezet.
Vastleggen voor andere generaties
Het initiatief voor het digitaliseren van de kerk in een virtuele 3D-wereld komt van Sjoucke Hooghiem. Hij woont in Eindhoven maar is geboren en getogen in Heeg. Hooghiem zit in de 3D-branche en wilde de kerk vastleggen voor andere generaties. “Toen de vloer tevoorschijn kwam, zaten ze met de gedachte: ‘wat doen we er nu mee?’”
“Ik heb een 3D-scanner met 3D-visualisatie en toen dacht ik: we moeten het inscannen, dan kunnen ze daarna met de vloer doen wat ze willen. Dan hebben we het maar vastgelegd.”
Het is een flinke klus, maar het is het waard, vinden ze in Heeg. “Want hiermee blijft de geschiedenis behouden voor volgende generaties”, zegt Piet Vlas van de stichting Heech fan âlds. Hij is blij dat ze dit doen, want de kerk heeft grote historische waarde voor het dorp. “Niet alleen de kerk zelf staat op de monumentenlijst. Ook het orgel, de pilaren en de preekstoel”, zegt Vlas.
Een apparaatje van een gespecialiseerd bedrijf maakt vrijdag een soort foto’s van de kerk. Dit wordt met uiterste precisie gedaan zodat er geen millimeter wordt overgeslagen. Zo ontstaat een virtueel 3D-plaatje. De grafstenen worden met een ander apparaat gedaan. “Dat gebeurt zo nauwkeurig, dat je een plakbandje later op de computer terug zou kunnen zien”, vertelt Hooghiem.
Dit voorjaar moet het in beeld brengen van de kerk af zijn. Er zijn toekomstplannen waarin je een virtuele wandeling door de kerk kunt maken met een VR-bril.
De Haghakerk is vanwege de verbouwing al sinds 1 juli dicht. De kerkdiensten zijn om die reden verhuisd naar een andere kerk in het dorp, de St. Jozefkerk. De Protestantse Gemeente Heeg mag die locatie tijdelijk ‘lenen’ van de Sint Antonius van Paduaparochie.
Bron: Omrop Fryslân