FOTO’S / Toneelgroep “De Trochsetters” legt de lat hoog voor het jubileum van volgend jaar

Door: Douwe Bijlsma Cultuur en uitgaan
Afbeelding
Foto Folkert Folkertsma

BALK - Volgend jaar is de 40e keer dat toneelvereniging “De Trochstters” een toneelstuk opvoert voor en door Balksters. Dit jaar was dat weer een groot succes. Ruim van de voren waren alle kaartjes voor de vrijdag- en zaterdagavond al uitverkocht. Aangezien dat al jaren het geval is wordt er voor volgend jaar gekeken of er een extra voorstelling op bijvoorbeeld zondagmiddag kan worden georganiseerd.

Dit jaar was alles pico bello voorbereid en werd er een prachtig stuk opgevoerd. Vanaf het begin tot het eind werd er gelachten op de vermakelijke scenes die voor het voetlicht werd gebracht. Het stuk ‘Rêsthûs yn ûnrest’, geschreven door Henk Roede en in het fries vertaald en bewerkt door Roel Klijnstra, gaat over een nieuw opgestart rusthuis voor ouderen. Een unieke situatie waarbij er meer personeel is dan bewoners zorgt er mede voor dat er absurde en lachwekkende situaties zich voordoen.

Lelijk eendje
Een conciërge die radicaal te werk gaat en meer stuk maakt dan repareert, een zorgmedewerker die het verschil niet ziet tussen een zetpil en een buisje vol, een directrice die een dure dienstwagen nodig heeft wat geen enkel nut heeft en een kok zonder kook ervaring. Genoeg inspiratie voor de schrijver om daar van alles mee te bedenken. Het gemak waar mee de acteurs zowel een oude man als een oude vrouw uitbeelden was hilarisch. Uiteindelijk kwam natuurlijk alles goed en veranderde het lelijke eendje wat niemand wilde hebben en zag staan in een prachtige bruid in een witte bruidsjurk.

Loterij
Om de kosten te dekken was er een loterij met prijzen die door sponsors beschikbaar waren gesteld. Schappelijke prijzen, 1 lot voor 4 euro en 6 voor 5 euro werd meegedeelt. Dit om het makkelijk te maken en het wisselgeld tot een minimum te beperken natuurlijk. Na een vlotte trekking en afhandeling was de avond rond een uur of elf ten einde. Op naar het jubileum van 40 keer “De Trochsetters”.

Klik voor alle foto’s HIER!    Tekst Folkert Folkertsma

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding