Bijzondere lezing in MFC It Harspit over de ‘voetbalrazzia’ in Sneek

Door: Ynte Dragt Cultuur en uitgaan
Het noordelijk elftal op 21 mei 1944 met Abe Lenstra, staande tweede van rechts
Het noordelijk elftal op 21 mei 1944 met Abe Lenstra, staande tweede van rechts

OPPENHUIZEN - In dorpshuis It Harspit vindt op woensdag 24 april (inloop 10.00 uur, aanvang 10.15 uur) een lezing plaats, toegankelijk voor iedere geïnteresseerde. Deze wordt verzorgd door schrijver-sportjournalist Peter van der Meeren. Hij gaat het hebben over zijn boek 21 man, dat is geschreven naar aanleiding van de ‘voetbalrazzia’ in Sneek op 21 mei 1944, bijna 80 jaar geleden.

Deze bijeenkomst in Top en Twel mag om meerdere redenen bijzonder worden genoemd. In de eerste plaats vanwege de wijze waarop hij tot stand is gekomen. Het vuistdikke boek 21 man werd in 2019 aangeschaft door Engelien Perridon van Beleef Dagbesteding aan de Tsjerkebuorren. Het boek mocht zich meteen in de belangstelling verheugen van de mensen die de dagbesteding bezoeken. Zij kampen met dementie en geheugenproblemen.

Voor álle inwoners
Het rijk geïllustreerde boek bracht vele herinneringen boven. Peter van der Meeren toonde zich na contact met Engelien meteen bereid om te komen vertellen over het boek. Van het een kwam het ander. ,,Waarom niet een lezing voor álle inwoners van onze dorpen?’’, aldus Engelien. ,,Peter ging meteen akkoord en ook it Harspit werkte direct mee. Dit sluit prima aan bij deze periode, die toch in het teken staat van de oorlog en de bevrijding.’’

Zeilvakantie in Uitwellingerga
Voor het boek deed de schrijver bijna twee jaar onderzoek naar de gebeurtenissen rond een drukbezochte voetbalwedstrijd in Sneek, in mei 1944. De Duitsers voerden een razzia uit onder het publiek. Die leidde tot grote paniek en arrestaties. Peter achterhaalde wie de opgepakte mannen waren en wat er met ze is gebeurd. Eén van de opgepakte mannen was de vader van een inwoner van Oppenhuizen. Nog een bijzonder detail: de maker van het enige doelpunt, afkomstig uit Utrecht, deed mee aan de Olympische Spelen van 1936 én ging jarenlang op zeilvakantie in Uitwellingerga.

Plaquette onthuld
Van 21 man zijn inmiddels alle 2000 exemplaren verkocht. Er is ook een tv-documentaire over gemaakt. Peter maakte het boek niet om eraan te verdienen, maar schonk de opbrengst aan het restauratiefonds voor de bekende tribune op het Sportpark Leeuwarderweg. Daar is vorig jaar een plaquette onthuld die de gebeurtenissen herdenkt. Ook die is betaald uit de opbrengst van het boek, dat in 2020 tijdens de verkiezing van het Nederlandse Sportboek van het Jaar een eervolle vermelding van de jury kreeg.

Woensdag 24 april: It Harspit, 10.00 uur. Lezing boek 21 man, met foto’s en illustraties.

Bron: Topentwelonline.nl