Nieuwe eigenaar, camping Lemmer in 2023 weer open

In bedrijf
De voormalige gemeentelijke camping gaat over naar de familie Brouwer uit Rijs. Foto Jan van der Werf
De voormalige gemeentelijke camping gaat over naar de familie Brouwer uit Rijs. Foto Jan van der Werf

LEMMER - Vorig jaar sloot de gemeentelijke camping aan de Plattedijk in Lemmer. Daarmee moesten de vaste standplaatshouders n vele jaren kampeerplezier vertrekken. De gemeente zette de camping in de etalage om er een volledig toeristische kampeerstek van te maken. Om, zoals DFM laat weten, er het terrein in de toekomst voor een breder publiek toegankelijk te maken. De gemeente heeft hierbij gekozen voor een erfpachtconstructie met als voorwaarde een gevarieerd aanbod van accommodaties. Uit de selectieprocedure is V.o.f. De Eik van de familie Brouwer uit Rijs als winnaar naar voren gekomen. Zij exploiteren nu al camping Rijsterbos aan de Marderleane in Rijs.

Een recreatieve bedrijfsmakelaar werd door de gemeente ingeschakeld om het selectieproces te begeleiden. DFM: ,,Uiteindelijk hebben zes partijen een concrete bieding gedaan. De bieding bestond uit een inrichtingsplan, een ondernemersplan, een koopsom voor de opstallen en de erfpachtcanon. De biedingen zijn beoordeeld aan de hand van vooraf vastgestelde criteria.’’ Uiteindelijk bleek dat de bieding van de familie Brouwer de beste was. Met de erfpachtconstructie kan de gemeente zorg blijven dragen voor de uitgangspunten, namelijk een camping met een gevarieerd aanbod, volledig toeristisch en toegankelijk voor een breed publiek.

Ervaren ondernemers
Wethouder Irona Groeneveld is blij met de uitkomst van de selectieprocedure. “De familie Brouwer is een gedreven en ervaren recreatieondernemer uit de omgeving. Ik heb er alle vertrouwen in dat de familie Brouwer, naast de exploitatie van camping Rijsterbos in Rijs, van camping Lemmer een aantrekkelijke, volledig toeristische camping maakt en zorgdraagt voor een gevarieerd aanbod met een mix van camperplaatsen, toeristisch kamperen en verhuuraccommodaties”.

Heropening camping in 2023
De familie Brouwer wil de camping in fasen gaan herbouwen, verdeeld over een periode van vier jaar. Begin 2023 wordt gestart met de aanleg van de nodige infrastructuur en het technisch weer op orde brengen van de camping, zodat de camping in het seizoen 2023 weer open kan. Voor het eerste jaar ligt daarbij de focus op kampeer- en camperplaatsen. In de jaren daarop zal de camping verder worden ontwikkeld met onder andere plaatsen met privé sanitair en verhuuraccommodaties. De verwachting is dat de camping vanaf 2026 volledig operationeel zal zijn.