Volendam geeft inspiratie voor start souvenirwinkel ‘t Klaverke

In bedrijf
Janny Modderman in haar winkel 't Klaverke in Joure Foto Gewoan Dwaan - Douwe Bijlsma
Janny Modderman in haar winkel 't Klaverke in Joure Foto Gewoan Dwaan - Douwe Bijlsma

JOURE - Een eerder pand ging net aan haar neus voorbij, maar Janny Modderman (37) vond een andere mooie nieuwe stek in de winkelstraat van Joure. Begin juli opende ze, na acht dagen klussen, aan de Midstraat 78 haar eigen winkel. ‘t Klaverke in souvenirs en streekproducten. Iets wat ze al langere tijd graag wilde, aangezien de onregelmatige werktijden in de thuiszorg haar opbraken.

Het idee voor de winkel ontstond tijdens een vakantie toen Janny als toerist in eigen land op bezoek was in Volendam. ,,Ik wilde daar graag een typisch Volendams souvenir kopen. Het enige wat er te krijgen was waren heel veel aandenkens aan Holland. Toen bedacht ik dat er hier wel Friese souvenirs te koop zijn, maar eigenlijk niets van Joure zelf.’’ Om daar verandering in te brengen vormde dat de basis voor ‘t Klaverke.

Streekproducten
Wat de nieuw bakken middenstander nog meer aan de man kon brengen zocht ze uit met een kleine enquête. Janny: ,,Daaruit kwam naar voren dat er in de regio behoefte is aan streekproducten. Daarom ben ik in Joure en omstreken rond gaan kijken wat er aan lokale producten verkrijgbaar is.’’ Op haar zoektocht kwam ze bij Marren en Van Baerdt bier, beide uit Joure, Modderman (Rotsterhaule) en Molkwarder (Joure) koek, BoereIis uit Akkrum, Hartjelikeurtjes uit Joure, Nij Abdij wijn uit Sint Nicolaasga en honing uit Rohel.

Bij die laatste leverancier komt binnenkort ook losse thee vandaan. ,,De streekproducten lenen zich bij uitstek ook om cadeau te geven. Daarom heb ik kant-en-klare pakketjes, maar mensen kunnen ook zelf samenstellen om op die manier een leuk cadeau te geven. Zoals met Kerst’’ Dat kan ook in combinatie met souvenirs als Jouster kussens, koelkastmagneten, sleutelhangers of onderzetters met Jouster beeltenis van bijvoorbeeld de Jouster Toer of Penninga’s molen.

Met de plaats aan de Midstraat 78 is Janny Modderman ontzettend blij. ,,Het is een A-locatie, midden in de Midstraat. Er is hier veel aanloop doordat mijn winkel ligt tussen de bakkerij en boekhandel. Ook door de dichtbij gelegen steeg komen veel bezoekers die bij Museum Joure zijn geweest.’’

Toekomstplannen
Plannen voor de toekomst heeft de onderneemster nog voldoende. Zo wil ze graag plekje inrichten voor horeca met thee, koffie en Friese lekkernijen als oranjekoek. Ook overweegt Janny om ijs op wafel hoorntjes te gaan verkopen, maar ook milkshakes en softijs. Aangezien er ook niet veel suikervrij, lactosevrij en glutenvrij te koop is, wil ze ook daarvan meer keuze in het winkelassortiment op te nemen. ,,Nu heb ik bijvoorbeeld wel lactose- en glutenvrije pepernoten, maar die wil ik ook graag suikervrij in het assortiment hebben. Het liefste uit de regio. Binnenkort krijgen we in de winkel ook suikervrije chocoladeletters, eveneens lokaal.’’

Sinterklaasactie
Om de winkel extra onder de aandacht te brengen deelt Janny Modderman aanstaande zaterdag tijdens de intocht van Sinterklaas Friese vlaggetjes uit in de Midstraat. Op vertoon daarvan krijgen bezoekers deze dag een suikerspin voor één euro bij ‘t Klaverke. De winkel is open van dinsdag tot en met zaterdag, op koopavonden en op koopzondag.