MVNO en IoT uitgelegd

In bedrijf
Afbeelding

INGEZONDEN - We leven in een wereld die steeds sneller wordt, en daarnaast steeds beter verbonden is door middel van het internet en (tele)communicatie. 

Veel zaken lopen tegenwoordig al via het internet, waardoor niet alleen processen versnellen, maar ook de verbinding tussen apparaten geen overbodige luxe meer blijkt. Termen als MVNO en IoT zijn alledaags, maar wat betekenen zij eigenlijk? En wat is de connectie tussen de twee? Wij leggen het je uit.

MVNO: Mobile Virtual Network Operator

MVNO staat voor Mobile Virtual Network Operator. Deze wordt in de volksmond ook wel virtuele provider genoemd. Een MVNO is een telefoniebedrijf welke niet over een eigen netwerk beschikt. Dit bedrijf verkoopt wel onder merknaam telefonieproducten of diensten, maar gebruikt hiervoor het netwerk van een andere operator. 

Dat klinkt lastig, maar dat valt best mee: in de praktijk hebben in Nederland namelijk maar drie providers een eigen netwerk: T-Mobile, KPN en Vodafone. Als jij aangesloten bent bij een andere provider, is dit hoogstwaarschijnlijk een MVNO. Deze maakt dan dus simpelweg gebruik van het netwerk van één van voorgenoemde drie.

Een van de voordelen van een dienst of product van een MVNO is de lage kosten. Omdat je niet betaalt voor het netwerk, en de MVNO’s vaak online alles regelen in plaats van fysieke winkels en servicepunten beheren, liggen de maandelijkse kosten van deze providers vaak lager dan die van providers met een eigen netwerk. Veel MVNO’s zijn in het verleden opgezet door overheden om concurrentie op te wekken tussen telefoonproviders. Voor de opkomst van MVNO’s waren veel abonnementen dan ook heel duur.

Het Internet of Things

IoT - ofwel internet of things - is simpel gezegd een collectie voorwerpen die via het internet met elkaar verbonden kunnen worden en gegevens kunnen verzenden. Denk hierbij aan je smart-tv die je kan linken aan je telefoon, of je auto die hier ook aan te koppelen is. We kunnen ons leven bijna niet meer voorstellen zonder een onderlinge verbinding tussen apparaten. Een IoT platform wordt door velen dan ook gezien als een van de grootste en belangrijkste ontwikkeling van de 21e eeuw. 

MVNO en IoT: verbinding en correspondentie

De twee termijn zijn logischerwijs onlosmakelijk met elkaar verbonden, letterlijk en figuurlijk. We kunnen ons tegenwoordig toch geen leven meer voorstellen waarin wij niet met elkaar verbonden zijn? Steeds meer mensen kiezen voor een MVNO wanneer zij een nieuw telefoonabonnement afsluiten. Dit scheelt niet alleen geld, maar krijgt ook vaak voorkeur vanwege de online-mogelijkheden. Door middel van Internet of Things is immers tegenwoordig toch al bijna alles wel verbonden met elkaar. Een duur abonnement bij een grote telefoonprovider is dus niet altijd een vereiste voor snelle verbinding en goede connectie. 

Hiernaast worden veel MVNO’s gezien als innovatieve en progressieve bedrijven. Dit is waarschijnlijk omdat zij minder afhankelijk zijn van de markt als geheel en ruimte hebben voor creatieve sprongen. Daarnaast leunen zij meer dan grote providers op de voordelen van het Internet of Things - zij beschikken immers niet over hun eigen netwerk. Deze dingen kan je in gedachten houden wanneer je voor je volgende telefonieabonnement kijken gaat.