Is een elektrische auto daadwerkelijk goedkoper?

In bedrijf
Afbeelding

INGEZONDEN - Dat een elektrische auto de auto op brandstof veruit overtroeft op het gebied van uitstoot, is iedereen wel bekend. 

Met een elektrische auto is de uitstoot 0% en dit percentage zal een benzineauto nooit halen. Maar is een elektrische auto ook daadwerkelijk goedkoper? De prijzen dalen, dus is het inmiddels de moeite waard om te kiezen voor een elektrische auto in plaats van een benzine- of dieselauto?

Hoeveel kilometer rijd je met een elektrische auto?

Voor de meeste mensen zal nog niet eens het kostenplaatje op nummer 1 staan, als zij zich oriënteren op een elektrische auto. De actieradius is voor de meesten het meest belangrijk, dus hoeveel kilometer gaat een volle accu mee? De tijd dat je met een elektrische auto amper de stad uit kon, is wel voorbij. Huur bij autoverhuur Tilburg een elektrische auto, dan kun je met gemak meer dan 200 kilometer naar Heerenveen rijden, zonder de auto op te laden. Afhankelijk van het type auto, kun je hier zelfs nog mee terug zonder te hoeven laden. De accu´s van de huidige generatie elektrische auto´s zijn flink beter geworden, en geen reden meer om niet voor elektrisch te kiezen.

De aanschafprijs

Feit is, dat de aanschafprijs van een elektrische auto doorgaans hoger is dan een brandstofauto. Dit heeft enkele redenen. Ondanks dat de kostprijs van accu´s wel flink is gedaald, is het produceren van een accu erg duur. Dit komt mede door zeldzame grondstoffen die hiervoor worden gebruikt. Daarnaast zit er in een elektrische auto meer elektronica en ook dit duwt de aanschafprijs omhoog. Accu´s maken de auto zwaar en daarom worden er voor de auto zelf lichte, maar ook duurdere materialen gebruikt.

Onderhoud en gebruik van een elektrische auto

De kosten voor het onderhoud en het gebruik van een elektrische auto liggen weer lager dan bij een brandstof auto. De prijs per kilometer voor elektriciteit, is veel lager dan benzine of diesel. Met een brandstofauto zijn de kosten voor brandstof een zeer grote kostenpost en dit heb je niet met een elektrische auto. De motor van een elektrische auto slijt minder hard, dus ook de onderhoudskosten zijn veel lager. Daarnaast betaal je tot 2025 geen motorrijtuigenbelasting, zodat de onderhouds- en gebruikskosten aanzienlijk lager zijn dan bij een brandstofauto.

Subsidie voor een elektrische auto

Tot 2025 is er jaarlijks nog een subsidie van de Nederlandse overheid op de aanschaf van elektrische auto´s. Maar je moet hier snel bij zijn. Jaarlijks wordt het bedrag vastgesteld en op=op. Hiermee is het mogelijk om de aanschafprijs te verlagen. Is een elektrische auto aanschaffen nog te duur? Bij Autohopper kun je altijd nog een elektrische auto huren tijdens de dagen dat jij een auto nodig hebt.