Ruim 25.000 zonnepanelen op de Ekers in Joure, deel opbrengst naar Agrarische Schouw

In bedrijf
Symbolisch wordt de eerste paal geslagen voor Sinnefjild de Ekers Eigen foto
Symbolisch wordt de eerste paal geslagen voor Sinnefjild de Ekers Eigen foto

JOURE - Ten noorden van bedrijventerrein ‘De Ekers’ in Joure is deze week een start gemaakt met de aanleg van een zonnepark. Ruim 25.000 zonnepanelen moeten jaarlijks zo’n 4.600 huishoudens van duurzame energie gaan voorzien. ‘Sinnefjild de Ekers’ is een project van ATLAS projecten, Chint Solar en lokale partners.

De planning is dat de bouw van het park met zonnepanelen in april van dit jaar zal worden afgerond. Daarna zal het zonnepark worden aangesloten op het electriciteitsnet en moet het 14,3 megawattpiek per jaar gaan leveren.

Versterken biodiversiteit
Op Sinnefjild De Ekers wordt bijgedragen aan ecologische meerwaarde en het versterken van biodiversiteit, zo laten de initiatiefnemers weten. ,,Er worden groene randen, faunapassages en nieuwe watergangen met natuurlijke oevers aangelegd, bomen en struiken aangeplant. De bodem wordt ingezaaid met een kruidenrijk grasmengsel. Daarnaast wordt een karrespoor aangelegd, dat dient als voet- en ruiterpad om lokaal ‘een ommetje’ te kunnen maken. Het karrespoor verbindt het bedrijventerrein De Ekers met de Lange Ekers en ligt op zodanige hoogte dat op ooghoogte over het zonneveld gekeken wordt.’’

Verduurzamen Agrarische Schouw
Volgens de betrokken bedrijven zal er uit de opbrengst van het zonnepark elk jaar een bedrag aan het duurzaamheidsfonds van de gemeente De Fryske Marren worden gedoneerd. ,,Dit fonds is bedoeld om de duurzame energietransitie in de gemeente te versnellen. Daarnaast komt een deel van de jaarlijkse opbrengsten van het zonnepark ten goede aan het verduurzamen van het jaarlijkse terugkerende evenement de Agrarische Schouw Joure.’’

Breed gedragen
ATLAS en Chint Solar laten weten dat het zonnepark tot stand is gekomen door een zorgvuldig voortraject. ,,Met onder andere keukentafelgesprekken, een inloopbijeenkomst en ontwerpsessies – in samenwerking met omwonenden, landschapsarchitecten, gemeente en een ecoloog – werd een breed gedragen plan gepresenteerd waartegen geen zienswijzen zijn ingediend of beroep is ingesteld.”