Heerenveense ondernemers kunnen energie besparen met gemeentelijke subsidie

In bedrijf
Afbeelding

HEERENVEEN - Ondernemers in de gemeente Heerenveen kunnen vanaf 1 maart 2023 een subsidie aanvragen.

Het doel is om bij te dragen aan de verduurzaming van de onderneming. Denk hierbij aan het toepassen van LED-verlichting, het plaatsen van tochtwering of het aanvragen van maatwerkadvies door een gespecialiseerd bureau. De ondernemer is vrij om zelf te bepalen waar het bedrag aan besteed wordt, mits het bijdraagt aan de verduurzaming. Per aanvraag kan er maximaal € 2.000,- worden verstrekt.

Wethouder Economische Zaken, Hedwich Rinkes, is blij met de regeling: “Met deze subsidieregeling hopen we een impuls te geven aan de verduurzaming en energiebesparing van ondernemers. Dat is een grote wens van ondernemers waar zij in deze moeilijke tijd nu lastig aan toekomen, maar hard nodig is voor de toekomstbestendigheid van het bedrijf.”

Aanvragen via de website van de gemeente

Ondernemers kunnen tot en met 31 december 2023 een aanvraag doen via het ondernemersloket op de website van de gemeente Heerenveen. De aanvraag is zo eenvoudig als mogelijk gemaakt. Wethouder Rinkes: “We willen ondernemers snel aan de verduurzamende maatregelen helpen, daar hoort geen ingewikkelde aanvraag bij.”

Een subsidieplafond van € 150.000

In totaal is er € 150.000 beschikbaar. Daarbij geldt het principe ‘wie het eerst komt, die het eerst maalt’. Als het bedrag van € 150.000 op is, dan stopt de regeling en kan er niet meer worden aangevraagd. Rinkes roept ondernemers op snel een aanvraag in te dienen en aan de slag te gaan met energie (én dus kosten!) besparen.

Noodfonds voor ondernemers

De subsidieregeling is ingesteld op verzoek van de gemeenteraad van Heerenveen. Die stemde in december 2022 in met een noodfonds om ondernemers te ondersteunen. Bedrijven van klein tot groot zijn geraakt door de ontwikkelingen op de energiemarkt. Naast deze ontwikkelingen spelen ook andere aspecten mee in de financiële huishouding van ondernemers. Bestaande COVID-schulden, een krappe arbeidsmarkt, de verhoging van het minimumloon en verhoogde inkoopkosten zijn hier voorbeelden van.