5 besparingstips: klein beginnen, groots denken

In bedrijf
Afbeelding

INGEZONDEN - De slogan “een beter milieu begint bij jezelf” zit er vooral bij oudere mensen nog goed ingebakken.

 Toch willen we je eraan herinneren hoe eenvoudig dit is. De kleine stappen die je kunt zetten lijken geen invloed te hebben op het grote geheel. Maar laten we eerlijk zijn: een heleboel kleine stappen zijn samen flinke sprongen. Vijf eenvoudige tips waarmee je in je portemonnee spaart én voor het milieu.

1.     Energie besparen met kleine stappen

Een extra reminder voor zaken die we eigenlijk wel weten: zet de verwarming een graadje lager, koop ledlampen en check je elektrische apparaten op grootverbruik. Koop een dekentje voor op de bank en kijk voor lampen eens naar LED verlichting van Lampdirect.

2.     Hoe zit het met de bandenspanning?

Als je regelmatig je bandenspanning controleert ga je niet alleen veiliger de weg je bespaart ook nog op je brandstofkosten. En omdat je minder benzine verbruikt, is ook dat weer een kleine milieubesparing.

3.     Verdiep je in upcycling

Wat recycling is, weten de meeste mensen wel. Maar heb je je weleens verdiept in upcycling? Dat is hergebruik waarbij het nieuwe product zelfs meer waarde (voor jezelf) krijgt. Neem bijvoorbeeld een tas maken van een oude broek of een tafel maken van een grote kabelhaspel. Dit is een vorm van hergebruik waarbij je afval bespaart én unieke items creëert.

4.     Water uit de kraan, of niet

Drink je een glas water, dan kun je dat prima uit de kraan tappen. Dat scheelt ten opzichte van bronwater. Drink je graag bronwater met bubbels? Dan kun je flink besparen door een bruiswatermachine aan te schaffen. Bijkomend voordeel? Je hoeft minder boodschappen te sjouwen. Geef je de planten water, dan kun je ook gebruikmaken van regenwater. Ook je ramen worden prima schoon met regenwater.

 5.     Van alles in je tas

Ga je op pad? Er is echt niks mis met boterhammen in een trommeltje. Als je onderweg een lunch koopt, is het vaak flink verpakt. Dit verpakkingsmateriaal heb je niet als je zelf je brood meeneemt. Dat betekent dat je minder afval produceert. Bovendien zijn die boterhammen een stuk goedkoper dan de kant-en-klare broodjes bij een benzinestation.