125-jarige HZPC Potatoes is koninklijk geworden

In bedrijf
125-jarige HZPC in Joure is koninklijk geworden Foto HZPC
125-jarige HZPC in Joure is koninklijk geworden Foto HZPC

JOURE - Het aardappelveredelingsbedrijf HZPC Potatoes is Joure heeft onlangs het predicaat Koninklijk gekregen. Dit gebeurde tijdens de viering van het 125-jarige bestaan van het bedrijf. Commissaris van de Koning Arno Brok reikte het predicaat uit in het bijzijn van burgemeester Fred Veenstra van De Fryske Marren.

,,HZPC is een voor Fryslân iconisch bedrijf’’, zo meldt provincie in haar persbericht. De basis werd op 27 februari 1898 gelegd in Bitgum, in het hart van de Friese kleibouwstreek. Daar richtte Hette Tjitzes Hettema samen met zijn vrouw Anne van der Meer Handelshuis Hettema op, dat pootaardappelen verbouwde en exporteerde. Het bedrijf was succesvol en verhuisde in de loop der jaren naar Leeuwarden en weer later naar Emmeloord. In 1999 fuseerde het met ZPC in Leeuwarden, de Friesche Coöperatieve Handelsvereniging voor Zaaizaad en Pootgoed. Als hoofdvestiging werd Joure gekozen.

Internationaal marktleider
HZPC groeide in de afgelopen 25 jaar uit tot internationaal marktleider op het gebied van aardappelveredeling, pootgoedhandel en productontwikkeling. Met ruim vierhonderd medewerkers in 16 verschillende landen exporteert het bedrijf circa 100 aardappelrassen naar meer dan 90 landen. Onderzoek en innovatie is een belangrijke pijler. Meer dan een kwart van de medewerkers is actief op de Research en Development afdeling, onder andere op de locatie Metslawier.

Koning Willem Alexander kent de titel van ‘Koninklijk’ toe aan vooraanstaande ondernemingen die tot de top van de sector in Nederland behoren en wereldwijd een goede naam hebben. Daarbij behoort nu dus ook HZPC Potatoes.