Hoe zorg je ervoor dat je zonnepanelen netjes blijven?

In bedrijf
Afbeelding

INGEZONDEN - Zonnepanelen worden steeds populairder in Nederland. Het is een duurzame manier om energie op te wekken en daarnaast kan het ook nog eens geld besparen op de energierekening.

 Maar hoe zorg je ervoor dat je zonnepanelen netjes blijven en optimaal blijven functioneren? In dit artikel geven we tips hoe je je zonnepanelen schoon houdt.

Waarom is het belangrijk om je zonnepanelen schoon te houden?

Zonnepanelen zijn gemaakt om zonlicht om te zetten in energie. Wanneer er vuil op de panelen ligt, wordt het zonlicht geblokkeerd en kan de opbrengst van de panelen verminderen. Dit kan op de lange termijn veel geld kosten. Daarom is het belangrijk om je zonnepanelen regelmatig schoon te maken.

Hoe vaak moet je je zonnepanelen schoonmaken?

Het is afhankelijk van de locatie waar je woont, hoe vaak je je zonnepanelen moet schoonmaken. Woon je bijvoorbeeld in een bosrijke omgeving of vlakbij een snelweg, dan kan er sneller vuil op de zonnepanelen komen. Merk jij dat er veel vogels en ongedierte onder jouw zonnepanelen zit? Dan is een solarguard aan te raden. Dit zorgt ervoor dat de dieren er niet meer bij kunnen, wat ook meteen zorgt dat de panelen schoner blijven. Voor de solarguard kan je terecht bij ADR Dakwinkel. Verder is het over het algemeen aan te raden om je zonnepanelen minimaal één keer per jaar schoon te maken.

Hoe maak je je zonnepanelen schoon?

Het schoonmaken van zonnepanelen is niet moeilijk, maar het vereist wel wat voorzichtigheid. Hieronder staan een aantal stappen die je kunt volgen om je zonnepanelen op een veilige manier schoon te maken.

Stap 1: Veiligheid

Veiligheid staat altijd voorop. Voordat je begint met het schoonmaken van je zonnepanelen, zorg ervoor dat je veilig op het dak kunt komen. Gebruik een stevige ladder en draag goede schoenen. Als je niet zeker weet of je het dak op kunt, schakel dan een professioneel bedrijf in.

Stap 2: Verwijder los vuil

Verwijder eerst het losse vuil van de zonnepanelen. Dit kun je doen met een zachte bezem of borstel. Zorg ervoor dat je geen krassen maakt op de zonnepanelen.

Stap 3: Maak de panelen schoon

Maak de zonnepanelen schoon met een zachte doek en lauw water. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen, zoals chloor of ammoniak, omdat deze de zonnepanelen kunnen beschadigen. Als er hardnekkig vuil op de zonnepanelen zit, kun je gebruik maken van een speciale zonnepanelenreiniger.

Stap 4: Spoel de panelen af

Spoel de zonnepanelen goed af met schoon water. Zorg ervoor dat er geen zeepresten achterblijven.

Stap 5: Laat de panelen drogen

Laat de zonnepanelen goed drogen voordat je ze weer in gebruik neemt. Gebruik geen doek of andere materialen om de panelen droog te maken, omdat dit krassen kan veroorzaken.