Onderwijsorganisatie ‘Firda’ in duurzaamheid bij top van Nederland

In bedrijf
Carlo Segers, lid van college van bestuur van Firda
Carlo Segers, lid van college van bestuur van Firda Foto aangeleverd

SNEEK - Firda behoort tot de top van Nederland, als het gaat om duurzaamheid. In een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam - in opdracht van zakenblad MT/Sprout - staat Firda als enige mbo-instelling in de Top 10 op het gebied van onderwijs. Honderden bedrijven en organisaties zijn in het onderzoek beoordeeld op hun bijdrage aan mens, milieu en goed bestuur. Firda biedt dan ook ‘meer dan alleen vakonderwijs’, stelt CvB-lid Carlo Segers in MT/Sprout.

In onderwijs en organisatie heeft Firda veel aandacht voor doelen op het gebied van duurzaamheid, zoals ze in zeventien SDG’s zijn vastgelegd door de Verenigde Naties. Segers: ‘Daarbij gaat het niet alleen om milieugerelateerde onderwerpen, maar ook om sociale aspecten als inclusiviteit, kansengelijkheid en veiligheid. Zo leer je met elkaar ontdekken wat waardevol is in het leven en in de wereld om je heen.’

Die brede aanpak is hard nodig in de transitie naar duurzaam ondernemen. Overal wordt immers een ‘dringend beroep gedaan op het verandervermogen van bedrijven’, stelt hoofdredacteur Donovan van Heuven in MT/Sprout. ‘Dat is een zoektocht naar nieuwe logica.’ En die logica brengt het blad in beeld door ranglijsten en interviews met een aantal verantwoordelijke ‘beslissers’, waaronder Carlo Segers.

In deze onderzoeksspecial Sustainable Development 400 (SD400) beoordeelt het blad hoe bedrijven en instellingen presteren in de gebieden Ecologisch, Sociaal en Governance. In al deze categorieën zit Firda bij het onderwijs steeds in het bovenste deel van de ranglijst, die vaak wordt aangevoerd door universiteiten. Dit geldt ook voor de totale ranglijst, waarin Firda staat op een negende plek en hiermee in deze lijst ruim uitkomt als hoogst genoteerd roc van Nederland.

Deze zoektocht naar voorlopers in duurzaam ondernemend Nederland begon met een algemene lijst van grote bedrijven en instellingen, die door 1553 ‘zakelijke beslissers’ uit het netwerk van MT/Sprout was samengesteld op basis van hun ervaring. Zo ontstond een lijst van meer dan 1600 organisaties, die allemaal zijn beoordeeld op ecologische duurzaamheid en sociale duurzaamheid, met onder meer veel aandacht voor gelijke kansen. Derde element was ethisch verantwoord besturen, waarin het niet louter gaat om winst maar ook om een maatschappelijke bijdrage.