Praktijkschoolleerlingen ‘De Diken’ timmeren aan de weg

Door: Henk van der Veer In bedrijf
Praktijkschoolleerlingen ‘De Diken’ timmeren aan de weg
Praktijkschoolleerlingen ‘De Diken’ timmeren aan de weg Foto Henk van der Veer

SNEEK- Steeds vaker krijgt Praktijkschool de De Diken uit Sneek opdrachten uit het bedrijfsleven om uit te voeren. Donderdagmorgen leverden Rients Huitema, Wesley Hamstra en Geert Bossink onder leiding van hun docent Bram Twijnstra een kleurrijke cocktailbar af bij Sterk&sVeer op het Grootzand in Sneek.

Piety van der Veer, eigenaresse van de lifestyle winkel, benaderde de Praktijkschool twee weken geleden met de vraag of de leerlingen ook een houten cocktailbar konden leveren. “Behoorlijk kort dag voor de klus”, aldus Twijnstra. Toch zei hij enthousiast ‘ja’ en samen met zijn leerlingen fikste hij de klus.

Naast genoemd drietal heeft ook Damian Tolksdors meegeholpen om de prachtige cocktailbar te realiseren. De drie jongens, ze lopen ondertussen ook al stage buiten school, zeggen best wel trotst te zijn op het resultaat.

Trots op de Praktijkschool

“Ik vind dit echt leuk om te doen”, zegt Harlinger Wesley. “Iets met mijn handen doen, dat vind ik prachtig. Ik ben een echte jongen uit de praktijk. Ik loop ook stage bij een bouwbedrijf”, geeft hij trots aan. Sowieso zijn de jongens er trots op dat ze Praktijkschoolleerlingen zijn en dat ze dingen mogen maken die er toe doen.

Over de rol van hun docent zijn de jongens ook duidelijk. “Mijnheer Twijnstra kijkt toe, wij maken het!”

Ondertussen hebben de leerlingen al verschillende producten geleverd. Het volgende project waar aan gewerkt zal worden is een zeskantige bank voor in school.

In de praktijk

“Dizze opdracht hawwe we earst mar wer dien, wêrbij’t de tiidsdruk seker meispile. Ik ha lûdop sein’hoe dan?’ Mar ik koe de learlingen fine dy’t motifeard meidwaan woene en it is ús slagge mei help fan noch mear learlingen. Damion, dy’t hjir no net bij is koe befoarbyld de rûntsjes hiel goed seagje, echt knap. Ik doch it de learlingen foar en jou fierders tips en trúks”, weet de enthousiaste ‘sijinstromer’. “Wij binne in Praktykskoale en it is belangryk dat ús learlingen yn’e praktyk ek ervare hoe’t it is om dêr te wurkjen. Sij meie it produkt ek ôfleverje bij de klant en yn dit gefal sjochsto ek hoe trots se dan binne. It docht der ta!”

Praktijkschoolleerlingen ‘De Diken’ timmeren aan de weg