Leonie en Roy nieuwe exploitanten hotel-restaurant Boschlust: ‘De horeca zit in ons’

Door: Lutske Bonsma wo 3 apr, 10:15 In bedrijf
Foto Lutske Bonsma
Vanaf 1 maart geopend.
Vanaf 1 maart geopend.

OUDEMIRDUM - Roy en Leonie van Raaij waren helemaal niet op zoek naar een eigen zaak. Nou ja, stiekem, droomden ze dat ze misschien ooit een kleine bed en breakfast gingen beginnen. Maar zeker niet op korte termijn. Totdat ze hoorden dat de exploitanten van hotel-restaurant Boschlust in Oudemirdum vervangers zochten. 

Het horecastel ging vrijblijvend koffie drinken bij de vorige eigenaren. “Dat was afgelopen mei”, blikt Roy terug. “Toen besloten we het niet te doen. Als je hier voor het eerst komt, is het best overweldigend. Een hotel met zestien kamers, een restaurant voor honderdtwintig gasten, een terras voor honderd man. Dat is veel te veel voor ons, dachten wij.”

Onverwachte kans
Maar Boschlust bleef in hun hoofd zitten, en toen de eigenaar van het pand hen afgelopen november belde, gingen ze toch nog een keer praten. “Na dat gesprek was duidelijk dat dit voor ons een heel mooie kans is”, zegt Roy (38 jaar). “Het kwam onverwacht op ons pad, maar het is een droom die uitkomt. Wij gaan lekker voor ons zelf werken.”

“Het is vooral de locatie”, voegt echtgenote Leonie (40 jaar) toe. “Oudemirdum is een bruisend dorp. We weten dat hier veel gebeurt en georganiseerd wordt. Wij willen het hele jaar open zijn, en ook leuke dingen bedenken en organiseren. Dat vind ik vet leuk om te doen.”

Horecaervaring
|Leonie en Roy beschikken over jarenlange ervaring in de horeca. Zo werkte Leonie, opgegroeid op een boerderij in Rutten in de Noordoostpolder, tien jaar bij Beachclub Lemmer. Roy, geboren en getogen in Lemmer, is opgeleid tot kok en oefende dat vak tien jaar uit. Totdat de kinderen werden geboren, toen ging hij bij een farmaceutisch verpakkingsbedrijf in Heerenveen werken. Na twaalf jaar zegde hij zijn baan op, want drie jaar geleden zag het stel een mooie gezamenlijke uitdaging.

Verhuizen
|Het paar werd beheerder van Paviljoen ‘t Mar op het Mirnser Klif. Met hun kinderen, Roos (nu elf jaar) en Daan (tien jaar) verhuisden ze van Lemmer naar Mirns, en betrokken de woning naast het paviljoen. Bijna een jaar geleden verhuisden ze van Mirns naar Hemelum. Leonie stopte als beheerder en verhuurde zich als zzp-er aan horecabedrijven. Roy stopte afgelopen augustus als kok bij ‘t Mar en ging weer werken bij zijn oud-werkgever in Heerenveen.

Horecagevoel
“Toen ik de stap van een kantoorbaan naar de horeca maakte, was dat een heel gemakkelijke overstap, want ik werk graag met mijn handen”, zegt Roy. “Maar van de keuken terug naar een zittend beroep en veel met de computer werken, was een omschakeling. Ik miste het horecagevoel. Dat zit in je of het zit niet in je. En wij hebben gemerkt: de horeca zit in ons.”

“Ik houd van het contact met gasten en personeel”, vult Leonie aan. “En het dynamische van de horeca. Ik ben op mijn best als het terras vol zit, als je snel moet handelen of dingen moet regelen. Dat vind ik heerlijk.”

Goed samenwerken
Bij ‘t Mar werkte het echtpaar voor het eerst samen en dat ging goed. Enthousiast noemen ze om de beurt op, waar de ander goed in is. “Roy is goed achter de schermen, heel georganiseerd en netjes”, vindt Leonie. “Leonie is communicatief sterk”, zegt Roy. “Ze heeft snel een band met gasten en kan heel goed inschatten wat mensen willen.” Leonie: “Ik bedenk dingen en Roy voert het uit. Wij versterken elkaar.”

Vliegende keep
Op maandag 12 februari ontvingen ze de sleutel van Boschlust. Tot de opening op 1 maart gaven ze het hotel en het restaurant een opfrisbeurt. De toiletten van het restaurant werden compleet vernieuwd. Een hotelkamer en het kantoor zijn verbouwd tot ontbijt- en feestzaal en er kwam een nieuw kantoortje. Het vaste personeel van de vorige eigenaren werd overgenomen en er zijn nieuwe mensen aangenomen.

Foto Lutske Bonsma
Tekst: Lutske Bonsma
Afbeelding