VIDEO / Zuyderzee Lyceum in Lemmer krijgt nieuw schoolgebouw op nieuwe locatie

Politiek
Ontwerp nieuwbouw Zuyderzee Lyceum in Lemmer door architectenbureau BDP
Ontwerp nieuwbouw Zuyderzee Lyceum in Lemmer door architectenbureau BDP

LEMMER - Het Zuyderzee Lyceum in Lemmer krijgt een nieuw duurzaam en toekomstbestendig schoolgebouw. Gemeente De Fryske Marren en VariO Onderwijsgroep hebben daartoe een volgende stap gezet. Het college van burgemeester en wethouders heeft onlangs met het bouwplan en de begroting ingestemd. Daarnaast is de nieuwbouwlocatie aan de Straatweg 52D, nabij sportpark De Rien, beschikbaar. Daar staat nu nog het PAC-gebouw, maar dat zal in de loop van dit jaar worden gesloopt.

Na de selectie van een aannemer voor de uitvoering en het wijzigen van het bestemmingsplan, kan in de zomer van 2023 mogelijk worden gestart met de bouw. De nieuwe school moet een oppervlakte krijgen van ongeveer 3.000 m2 en zal geschikt zijn voor 355 leerlingen. Het ‘huis in de polder’, zoals het schoolgebouw ook wel wordt genoemd, is ontworpen door architectenbureau BDP uit Rotterdam.

De tekst gaat verder onder de video
[youtube url=’//www.youtube.com/embed/tr6bYTMoOKc’]

Gasloos en energiezuinig
Het huidige schoolgebouw, aan de Riensingel in Lemmer, is inmiddels 58 jaar oud. Het is niet energiezuinig, voorziet niet voldoende in de onderwijskundige behoeften van deze tijd, heeft veel onderhoud nodig en is daardoor aan vervanging toe. ,,Het nieuwe schoolgebouw is energiezuinig en voorziet in de onderwijskundige behoeften. Daarnaast wordt het volledig gasloos, energiezuinig verwarmd én gekoeld, krijgt het energiezuinige LED-verlichting en 170 zonnepanelen’’, zo laat De Fryske Marren weten.

Deze extra maatregelen zijn mogelijk door een zogenoemde ‘duurzaamheidstoeslag’, waarbij zowel de gemeente als het schoolbestuur samen extra investeren in duurzaamheid en een toekomstbestendige onderwijsvoorziening. Het schoolgebouw wordt hierdoor een Bijna Energie Neutraal Gebouw (BENG). Het doel is uiteindelijk Nul Op de Meter (NOM) of zelfs een Energie Neutraal Gebouw (ENG).

Goed in de omgeving
Wethouder onderwijs Barbara Gardeniers: ,,Het is mooi dat we, door de handen ineen te slaan, zo’n mooi duurzaam en toekomstbestendig schoolgebouw kunnen realiseren voor scholieren en docenten dat volledig kan voldoen aan de onderwijskundige behoeften. Het ontwerp past daarbij ook nog eens goed in de omgeving. We vinden het, net als de medeweggebruikers, belangrijk dat de school straks ook op een goede en veilige manier wordt ontsloten op andere wegen in de buurt. De mogelijkheden hiervoor worden verder onderzocht waarover we de buurtbewoners later verder informeren.”

Nieuwe locatie, slopen PAC-gebouw
Op de plek waar het schoolgebouw komt staat nu nog het PAC-gebouw dat in de loop van 2023 wordt gesloopt. Met de huidige eigenaar Dynhus is overeengekomen dat het in eigendom komt van de gemeente, zodat de locatie klaargemaakt kan worden voor de nieuwbouw. De huidige bestemming staat niet toe dat op deze locatie een school komt, daarom moet dit worden aangepast. De terinzagelegging van de stukken volgt en naar verwachting stelt de gemeenteraad het bestemmingsplan vast in het tweede kwartaal van 2023.

Ontwerp nieuwbouw Zuyderzee Lyceum in Lemmer door architectenbureau BDP