Kandidaat statenlid Daan Olivier wil zich inzetten voor deelauto’s

Politiek
Afbeelding

AKKRUM - De energietransitie is ook een sociale transitie en raakt zo veel meer dan alleen het isoleren van huizen of het duurzaam opwekken van energie. 

Afgelopen zaterdag bezocht nummer vijf van de lijst van de Partij van de Arbeid Fryslân, Daan Olivier, het deelauto project in Akkrum. Daar vertelden de enthousiaste initiatiefnemers van energiecoöperatie Duurzaam Akkrum-Nes enthousiast over de nieuwe deelauto in Akkrum. PvdA Fryslân ondersteunt deelauto projecten vanuit de mienskip van harte. Deelauto’s zijn namelijk niet alleen goed voor het milieu, maar verbeteren ook de bereikbaarheid van Fryslân.

Daarom komt kandidaat statenlid Daan Olivier met de ‘Drie deelauto ideeën van Daan’: “Ik wil de politiek in Fryslân in. Onder andere om mij sterk te maken voor een duurzaam, sociaal en toekomstbestendig Fryslân. Daarom wil ik me in de provincie sterk maken voor een provinciaal deelauto plan. Met drie deelauto ideeën kunnen we een stap zetten om elektrisch rijden voor iedereen toegankelijk te maken en de bereikbaarheid van onze dorpen, wijken en kernen te verbeteren. Het eerste idee luidt ‘Auto van de straat’. De komende jaren bouwen we in Friesland vele duizenden woningen. Daan wil dat in de directe omgeving van elke straat waarin nieuwe sociale huurwoningen worden gebouwd een “deelauto van de straat” wordt mee ontwikkeld. Daarmee is fossielvrij rijden ook voor die nieuwe bewoners binnen handbereik. De provincie kan daarin de laadinfrastructuur, de eerste opstart en de onderlinge samenwerking voor zijn rekening nemen. Met het tweede idee ‘Bus eruit? Dan deelauto er in’ moet er een deelauto komen op de plekken waar de afgelopen jaren een buslijn is verdwenen. Om de bereikbaarheid te verbeteren geeft de provincie een opstartsubsidie van drie jaar voor dorpen waar buslijnen zijn verdwenen en waar met prioriteit een lokaal initiatief voor deelauto’s wordt gestimuleerd.

Na drie jaar moet het initiatief laten zien dat het zelfstandig gefinancierd kan worden. Met het laatste idee ‘De provincie steunt deelauto initiatieven’ wil Daan ondersteuning bieden aan energiecoöperaties. Denk aan juridische en financiële ondersteuning, maar ook met promotiecampagnes voor deelauto’s zodat mensen weten dat er een deelauto is. Ook kan de provincie een rol spelen om de afstemming met het openbaar vervoer te verbeteren, zodat deelauto hubs aansluiten op ons openbaar vervoer netwerk. Met deze drie ideeën willen Daan en PvdA Fryslân zich samen met de mienskip inzetten voor een provinciaal deelauto netwerk. Zo verbeteren we de bereikbaarheid, maken we elektrisch rijden betaalbaar en steunen we duurzaamheidsinitiatieven vanuit de mienskip. Foto: Op bezoek bij de deelauto in Akkrum.