Biografie over Epke Zonderland die soms letterlijk in de afgrond keek

Sport
Biografie Epke Zonderland 'Epke. Van top tot teen' door John Volkers
Biografie Epke Zonderland 'Epke. Van top tot teen' door John Volkers

LEMMER - ‘In Epke. Van top tot teen’ beschrijft voormalig Volkskrant-journalist John Volkers alle facetten van de loopbaan van turner Epke Zonderland. Het is een ontwapenende biografie van een topsporter en zijn lichaam in één, over presteren onder druk, grenzen verleggen en omgaan met tegenslagen.

Het turnpak is uit. De doktersjas spant nog wat krap om de gespierde schouders. The Flying Dutchman Epke Zonderland, olympisch en wereldkampioen aan de rekstok, studeerde naast zijn topsportcarrière geneeskunde. Op 1 januari 2022 is hij zich gaan specialiseren. Epke wordt sportarts. Hij geeft hoog op van het vak, dat uniek is in de wereld.

Hoogtepunt en afgrond
Zijn gouden olympische oefening in Londen 2012 staat veel mensen nog helder voor de geest. Het was het hoogtepunt uit de carrière van een van de succesvolste turners aller tijden. In zijn streven naar het hoogst haalbare vergde Epke geregeld het uiterste van zijn lichaam. De gebruikelijke ‘pijntjes’ (zo noemen turners blessures) wist hij telkens te overwinnen, maar door schouderspieren die niet meewerkten, bijholteontstekingen die het ademhalen beperkten en een parasiet die zich van hem meester maakte, keek hij soms letterlijk in de afgrond.

De biografie over Epke Zonderland is sinds 16 november verkrijgbaar.