sc Heerenveen verliest na slechte openingsfase van AZ

Sport

HEERENVEEN - sc Heerenveen heeft zaterdagavond het competitieduel tegen AZ Alkmaar verloren. In het Abe Lenstra Stadion werd het 0-2 voor de bezoekers.

Trainer Kees van Wonderen voerde twee wijzigingen door in vergelijking met het bekerduel tegen FC Volendam (2-0 winst). Keeper Andries Noppert stond weer onder de lat in plaats van Xavier Mous en Sydney van Hooijdonk nam de plek van Antoine Colassin in.

De Alkmaarders begonnen fel aan de wedstrijd en kregen in de openingsfase regelmatig veel ruimte. Tot echt grote kansen leidde dat echter niet.

In de 33e minuut was het wel raak voor AZ toen Dani de Wit een voorzet van oud-Heerenveenaanvaller Jens Odgaard binnen kon koppen. Net voor rust had Heerenveen nog een mogelijkheid om op gelijke hoogte te komen toen de bal via de rebound voor de voeten van Amin Sarr kwam, maar hij schoot hoog over.

Daar ging een hard schot van Pelle van Amersfoort aan vooraf, maar die inzet werd knap tegengehouden door Hobie Verhulst. Met de minimale achterstand ging Heerenveen dus uiteindelijk de kleedkamer in voor de thee.

Na 24 seconden in de tweede helft werd de voorsprong van AZ al verdubbeld. Weer speelde Odgaard een hoofdrol. De Deen speelde Yukinari Sugawara vrij, die daarna Tijjani Reijnders in scoringspositie bracht. Reijnders faalde niet en bracht AZ op 0-2.

Ruim een minuut later kon hij bijna weer scoren, maar deze keer was het Noppert die op het laatste moment kon voorkomen dat Reijnders voor de tweede keer raak schoot.

In de 69e minuut kreeg Sarr dé kans om Heerenveen terug in de wedstrijd te krijgen. De Zweedse aanvaller mocht aanleggen vanaf de penaltystip nadat Milan van Ewijk door Sam Beukema onderuit werd gehaald in het strafschopsgebied. Sarr zijn penalty was echter niet genoeg in de hoek, waardoor Verhulst de bal kon stoppen.

In de slotfase kwam de thuisploeg niet meer echt dichtbij de 1-2. De overwinning ging daarmee relatief eenvoudig naar AZ: 0-2.

Achtste plaats

Door de nederlaag blijft sc Heerenveen met 24 punten uit zestien wedstrijden op de achtste plaats in de eredivisie. De Friezen moeten in de top zeven eindigen om zich te plaatsen voor de play-offs om Europees voetbal. Het gat met de nummer zeven FC Utrecht is op dit moment één punt.