Antoinette Rijpma-de Jong wereldkampioene op de 1.500 meter

Sport
Foto: Gewoan Dwaan/Douwe Bijlsma
Foto: Gewoan Dwaan/Douwe Bijlsma

HEERENVEEN - Antoinette Rijpma-de Jong is voor het eerst in haar carrière wereldkampioen geworden op de 1.500 meter. De schaatsster uit Rottum reed op het WK afstanden in Thialf 1.53,54.

Het is voor het eerst dat Rijpma-de Jong wereldkampioen wordt op de 1.500 meter. De Friezin werd al wel drie keer wereldkampioen op de ploegenachtervolging en in 2021 won ze de wereldtitel op de 3.000 meter.
 
Rijpma-de Jong reed in de voorlaatste rit tegen Ivanie Blondin. De Noorse Ragne Wiklund, de regerend wereldkampioene op deze afstand, had op dat moment met 1.54,30 de snelste tijd. Rijpma-de Jong reed de hele rit onder het schema van de Noorse en gaf dat ook in de slotronde niet meer weg.

In de laatste rit konden alleen Marijke Groenewoud en Miho Takagi de Friezin nog van het goud afhouden. Beiden gaven in de laatste twee ronden echter te veel toe op het schema van Rijpma-de Jong.

Takagi werd nog wel derde. Groenewoud werd vijfde. Het zilver bleef daarmee in handen van Wiklund.
Ellia Smeding uit Harlingen, die uitkomt voor Groot-Brittannië, was op het goede moment in vorm. Met 1.56,38 reed ze sneller dan ooit. Daarmee eindigde ze uiteindelijk als elfde, als enige deelneemster met een persoonlijk record.
Foto: Gewoan Dwaan/Douwe Bijlsma
Foto: Gewoan Dwaan/Douwe Bijlsma