Zilver voor Jorrit Bergsma op de 10.000 meter

Sport
Foto: Gewoan Dwaan/Douwe Bijlsma
Foto: Gewoan Dwaan/Douwe Bijlsma

HEERENVEEN - Jorrit Bergsma heeft zaterdagmiddag voor de zevende keer in zijn carrière een WK-medaille gewonnen op de 10.000 meter. De schaatser uit Aldeboarn won bij het WK afstanden in Thialf het zilver.

Bergsma moest al in de allereerste rit in actie komen tegen de Duitser Fridtjof Petzold. Hij was geen partij voor de Fries. Bergsma kon hem in de laatste paar rondjes zelfs in de rug kijken. Mede daardoor kon hij in zijn erg vlakke rit aan het eind nog een beetje versnellen. Bergsma kwam uiteindelijk tot 12.55,64 en moest in de wachtkamer plaatsnemen.

In de andere twee ritten voor de dweil kwam Ted-Jan Bloemen het dichts in de buurt van Bergsma. Met 13.01,84 moest hij toch meer dan zes secondes toegeven op Bergsma.
 
In de eerste rit na de dweil bleek al op de helft van de rit van Davide Ghiotte dat er geen wereldtitel meer inzat voor Bergsma. De Italiaan was met een persoonlijk record van 12.41,35 een klasse apart in Thialf.

Patrick Roest probeerde een rit later de tijd van Ghiotto aan te vallen, maar daardoor ging hij helemaal kapot. De Nederlander moest het laatste rondje zelfs volbrengen met twee handen op zijn knieën en finishte na meer dan dertien minuten ook achter Bergsma.

In de laatste rit konden ook Sander Eitrem en Ryosuke Tsuchiya niet de grens van dertien minuten doorbreken. Eitrem stapte zelfs uit de baan. Daarmee ging het goud naar Ghiotto en het zilver naar Bergsma. Het brons was voor Bloemen.


Foto: Gewoan Dwaan/Douwe Bijlsma