50 jarige M.C. Flying Boetoe viert zaterdag feest met 51e grasbaanraces

Sport
51e grasbaanrace op de Nutsbaan in Joure Foto Gewoan Dwaan - Douwe Bijlsma
51e grasbaanrace op de Nutsbaan in Joure Foto Gewoan Dwaan - Douwe Bijlsma

JOURE - Op de Nutsbaan in Joure kunnen zaterdag de grasbaanracers het gas weer flink
opendraaien. Die locatie wordt dan de 51e editie van de ‘Grasbaanraces Joure’ gehouden. De organisatie is in handen van de 50 jaar bestaande M.C. Flying Boetoe.

Ronkende motoren, de geur van benzine en opspattend modder. Een echt grasbaanrace programma dat ’s ochtends start met trainingen en 12.00 uur met de wedstrijden. Aan de start verschijnen de 65cc jeugd, 85cc Jeugd en de 125cc Jeugd. En wie denkt dat motorsport geen vrouwensport is die heeft het mis. ,,Kijk hoe de dames verbeten en vol adrenaline vechten om de pole positie’’, aldus de organisatie.

In een tweetal klassen wordt gestreden om de hoogste eer en de NK punten. De 250 cc cup viertakt machines is de lichtste klasse in deze discipline met daaropvolgend de 500 cc cup met viertakt motoren. ,,Dit zal zich uiten in een zeer spannende strijd.’’

Jubileum
M.C. Flying Boetoe zag 50 jaar geleden het levenslicht, toen de drie motorgekke vrienden Harry de Wolff, Jan Agema en Jetze Valkema in 1973 besloten een motorclub op te richten. Grasbaanraces werden vroeger als onderdeel van een feestprogramma georganiseerd. Simpel: twee linkerbochten, start, finish en veel stropakken.

Je kon meedoen in verschillende klassen. Ludiek om te zien hoe de pijp van de coureur, die op klompen de linkerbocht doorscheurde, meer rookte dan de uitlaat van zijn motor. De geur in het rennerskwartier was een mengeling van frituurvet en tweetakt olie. Een
bijzondere tijd.