Omrop Fryslân tekent het levensverhaal van Henk Gemser uit Oudehaske op

Sport
Antointte de Jong en Henk Gemser in 2018 Foto Orange Pictures/ Gewoan Dwaan/ Douwe Bijlsma
Antointte de Jong en Henk Gemser in 2018 Foto Orange Pictures/ Gewoan Dwaan/ Douwe Bijlsma

OUDEHASKE - Omrop Fryslân had onlangs een uitgebreid interview met oud-schaatscoach Henk Gemser.

‘Nooit afhankelijk van iemand anders zijn en een eigen weg kiezen. Altijd zelf de regie houden.’ Dat is de opdracht die Henk Gemser zichzelf gaf toen hij op eigen benen kwam te staan. Gemser werd een zeer succesvol schaatscoach.

De wieg van Hendrik Minne Gemser stond op 6 april 1940 in Berltsum. Maar aan Franeker heeft hij de meeste herinneringen van zijn kinderjaren.

Toen de kleine Henk zeven jaar oud was, twee jaar na de oorlog, verhuisde de familie Gemser naar de Hertog van Saxenlaan. Henk was zoon van een gymnastiekleraar, maar koos zelf ook voor de sport.

Het leven dat Gemser had, speelde zich vooral rondom ijsbanen af. Maar later ook als chef de mission van de schaatsers bij de Olympische Spelen in Vancouver.

Hij was ook nog technisch directeur bij de zeilbond en bekleedde nog een aantal functies in de sportwereld. Altijd was hij bezig. Voor Annie en de kinderen was Henk vaak de grote afwezige. Annie regelde alles, deed de schaatsschool, maar ging er ook met de kinderen op uit. Ze reed met de kinderen naar de sportactiviteiten en zorgde voor het gezin.

In het interview met Omrop Fryslân verteld Henk Gemser ook over zijn jeugd, het schaatsdrama met Gerard Kemkers en de ziekte en het overlijden van zijn vrouw Annie.

Ga voor het hele verhaal naar www.omropfryslan.nl/nl/nieuws/1221825/het-levensverhaal-van-henk-gemser-soms-is-ontnemen-ook-helpen

Henk Gemser Foto Orange Pictures/Gewoan Dwaan/Douwe Bijlsma
Henk Gemser Foto Orange Pictures/Gewoan Dwaan/Douwe Bijlsma