OC Drachten zwemmers finalewaardig in Lissabon

Sport
OC Drachten zwemmers finalewaardig in Lissabon
OC Drachten zwemmers finalewaardig in Lissabon Eigen foto

DRACHTEN - OC Drachten coach Henri Koek is afgelopen weekend met Sven Klink (Swol 1894), Domingo Kuipers en Sara Korthuis (beiden DZ&PC), alle drie EJK deelnemer afgelopen zomer, afgereisd naar Lissabon om deel te nemen aan het Arena Lisbon International Meeting.

Doel was om eens in een compleet andere omgeving met ‘de omstandigheden’ te leren dealen, want dat bleek bij de EJK nog wel een ontwikkelpunt.

De zwemwedstrijden in Lissabon bleken zich hier uitstekend voor te lenen. Op de eerste dag sprongen vooral de vierde plaatsen en net-niet-medailles in het oog. Sven Klink kwam op de 400m wisselslag veel te laat met zijn verwoestende eindsprint om het de nummer drie nog lastig te maken. De 4:30,70 was wel een keurige tijd voor de uit Zwolle afkomstige Klink, die tegenwoordig in Drachten woont om het zwemmen met zijn studie Sterrenkunde aan de RUG te combineren.

Trainingsmaat Domingo Kuipers uit Workum had, mede door wat keuzes en ook door ziekte al een tijd geen wedstrijden gezwommen. De 400m wisselslag ging in 4:38,71 evenwel nog verdienstelijk. Goed voor een zevende plaats. Diezelfde klassering behaalde Kuipers ook op de 200m rugslag in 2:10,14, nu voor Klink die in 2:11,19 als achtste aantikte.

Waar de heren in Nederland juist vaak in het laatste baantje de winst naar zich toe weten te trekken, waren het hier juist de Portugezen en aanwezige Engelse zwemmers die in de laatste meters vaak sterker waren.

Op de tweede dag was er sprake van enige revanche. Waar anderen zich in de series spaarden gingen Kuipers en Klink op de 200m wisselslag in de ochtend al voluit om zo wel maximaal leerrendement uit hun races te kunnen behalen. Als eerste en derde gingen de heren naar de finale. Hierin wist Klink, wederom met een majestueuze eindsprint (28,81 split) in de laatste baan Kuipers te verschalken. De nummer twee bleef net buiten bereik, maar de 2:05,94 was naast een persoonlijk record ook goed voor een derde plaats. Kuipers werd in 2:07,48 uiteindelijk vijfde.

Ook Sara Korthuis wist pas op de laatste afstand een medaille te veroveren. Daarvoor wist de uit Kropswolde afkomstige Korthuis in de finales bijna alle mogelijke top acht klasseringen te behalen die géén medaille opleverden. Zo kwam de tegenwoordig in Drachten woonachtige zwemster op de 100rug (vierde in 1:03,94), 50m vlinder (vijfde in 27,77), 100m vrije slag (zesde in 57,46) en de 200m vrije slag (2:06,66) tot een zevende klassering.

Uitgerekend de laatste afstand, met nauwelijks hersteltijd na de 100m vrije slag finale, leverde een medaille op. Op de 200m rugslag had Korthuis zich met 2:24,44 als vierde voor de finale te kwalificeren, maar in die finale perste Korthuis er zowaar een 2:18,83 uit, waarbij juist de laatste baan ditmaal in haar voordeel het verschil maakte. De 34,40 is verwoestend hard en geeft aan dat er op termijn nog wel veel meer in zit voor de zwemster die zich dit jaar nog een keer voor het EJK kan kwalificeren.