VV Jubbega-soap compleet: club moet voetballen van KNVB, maar bestuur wil niet

Sport
VV Jubbega-soap compleet: club moet voetballen van KNVB, maar bestuur wil niet
VV Jubbega-soap compleet: club moet voetballen van KNVB, maar bestuur wil niet Eigen foto

JUBBEGA - De KNVB fluit het bestuur van VV Jubbega terug: de club mag zich niet terugtrekken uit de eerste klasse. Het bestuur wil dat graag, terwijl de spelers dat niet willen.

Het is een soap die de amateurvoetbalwereld al dagen in z’n greep houdt. Daar komt nu weer een naar hoofdstuk bij.

Wat is er aan de hand?

VV Jubbega gaf eerder deze week aan direct uit de eerste klasse, met daarin zowel zaterdag- als zondagclubs, te stappen. Jubbega is een kleine vereniging, maar speelt toch op hoog niveau. Ze betalen spelers en zo lukte het om oud-betaaldvoetbalspelers als Xander Houtkoop en Henrico Drost naar Jubbega te krijgen. Nu wil de club echter inzetten op de eigen jeugd en die wil graag op zondag voetballen. Om dat voor elkaar te krijgen, moet de club eigenlijk degraderen. Maar Jubbega staat nu achtste en lijkt op weg naar handhaving. Het bestuur van de club heeft daarom besloten om per direct uit de competitie te stappen, want de club degradeert dan automatisch. 

Maar daar is niet iedereen blij mee. De eerste selectie en andere clubs uit de competitie zijn boos over het besluit van het bestuur.

KNVB draait besluit terug

Voetbalbond KNVB draait het besluit van het bestuur van VV Jubbega echter terug. De terugtrekking uit competitie kan niet zomaar worden toegestaan, vindt de KNVB. Daarvan werd Jubbega maandagavond op de hoogte gebracht.”Dit is niet volgens de reglementen gegaan”, laat KNVB-woordvoerder Martine Braam weten.

“Je mag niet zomaar terugtrekken uit een competitie. Pas als een club twee keer niet op komt dagen, wordt dat de mogelijkheid. We willen de lat hoog leggen voor clubs om terugtrekking te faciliteren. Want je wilt dat de competitie in alle eerlijkheid wordt voltooid.” 

Jubbega zou nu toch alle wedstrijden moeten uitvoetballen en het wordt gewoon weer in de competitie ingedeeld, staat in een e-mail. Dat zou dus betekenen dat Jubbega in de eerste klasse blijft. “We hebben deze hele gang van zaken niet ingezet om nu alles weer om te draaien”, zegt voorzitter Henk Zwerver van VV Jubbega in een eerste reactie. “De mail van de KNVB is duidelijk, maar dat betekent dat we nu wel gaan kijken wat we willen doen. We hebben dit besluit genomen omdat we echt naar de toekomst van de club kijken. “Jubbega was voor de rest nog niet beschikbaar voor een reactie, want ze willen nu eerst overleggen met het bestuur onderling wat ze willen doen.

Jubbega wil dus niet meer op zaterdag voetballen, maar in de eerste klasse gebeurt dat wel. Daarin zitten namelijk zowel zaterdag- als zondagclubs. Als de club alleen maar op zondag wil voetballen, zit er maar één ding op: degraderen naar de tweede klasse. Daarvoor heeft Jubbega echter al te veel wedstrijden gewonnen, ze zouden dan eigenlijk alle wedstrijden nog moeten verliezen. Vrijwillig inschrijven op een lager niveau is niet mogelijk in het zondagsvoetbal. Als Jubbega niet degradeert, dan is er nog de optie om je vrijwillig in te schrijven op het laagste niveau in het zaterdagvoetbal, de vijfde klasse. Maar dat wil de club dus ook niet: “Dat is de doodsteek voor de club”, zegt Zwerver.

Het terugtrekken van Jubbega kwam op veel protest te staan. Zowel de eerste selectie van Jubbega zelf als een aantal andere clubs in de competitie vinden dat Jubbega moet doorvoetballen.

 ”Ik had dit nieuws echt niet meer verwacht moet ik eerlijk zeggen”, zegt Henrico Drost, aanvoerder van het eerste elftal.”We voelden ons een beetje genaaid, maar nu zijn er weer mogelijkheden. Dit is wel zo eerlijk naar alle andere teams toe.” 

Cruciaal in kampioensstrijd

Ook een aantal van de andere teams in de competitie is blij met het nieuws. Jubbega speelt een cruciale rol in de strijd om het kampioensschip. Het wel of niet meedoen van Jubbega levert namelijk een andere nummer 1 op. 

De kampioensstrijd gaat tussen ONS Sneek en d’Olde Veste’54 uit Steenwijk. Als Jubbega uit de competitie gaat, worden alle resultaten van de club geschrapt. Dat zou d’Olde Veste drie punten kosten, omdat zij eerder dit seizoen wonnen van Jubbega. ONS verliest echter maar één punt, omdat ze tegen Jubbega niet verder kwamen dan een gelijkspel. Door het terugtrekken van Jubbega kwam d’Olde Veste op de tweede plaats en stond ONS zomaar eerste. Dat wordt nu dus teruggedraaid: de uitslagen van Jubbega tellen weer mee, dus d’Olde Veste is weer koploper.

“We voelden ons bestolen”

“Dit is echt positief nieuws”, zegt voorzitter Sandra Lampe van d’Olde Veste. “Het is nu weer een eerlijke strijd op weg naar het kampioenschap. We voelden ons bestolen doordat we ineens drie punten in mindering kregen. “”Nu kunnen we op het veld weer beslissen wie de beste is.” 

Door: Willem Vermeltfoort / Omrop Fryslân